30.10.2016

Vinkkejä akneenKärsin 18-19-vuotiaana aknesta, tai ainakin silloin se oli pahimmillaan. Oli niitä finnejä jo alkanut normaalia enemmän ilmaantumaan pari vuotta ennen pahinta vaihetta. Olin ihan ihmeissäni, että mikä ihmeen myöhäinen murrosikä mulla on alkanut kun naama kukki kuin viimestä päivää.

Mulla on aina ollut iho todella hyvässä kunnossa ja aloitinkin ihonhoitotuotteiden käyttämisen jo ala-asteella. Pelkäsin varsinkin ylä-asteella aknea, sillä äitini on kärsinyt aknesta. Pahimman teini-iän jälkeen tyytyväisenä luulin välttäneeni saman kohtalon, toisin kävi!

Kyllä se akne on kova kolaus itsetunnolle ja moni valitettavasti kärsii siitä. Itselläni finnejä oli enimmäkseen kasvojen T-alueella ja niistä jääneitä arpia myös tietysti. Leuassa oli usein niin kipeitä paholaisia, että syöminenkin oli tuskallista.

Nyt olen onnekseni päässyt eroon aknesta ja se onkin ollut poissa jo reilusti yli vuoden!
Tässä postauksessa haluan kertoa teille vinkkejä akneen, jotka olen itse todennut hyväksi.
Loppujen lopuksi käytin myös vahvaa Roaccutan-lääkitystä akneen, mutta lopetin sen n. 4kk käytön jälkeen. Sivuoireena voi olla masennus, jota minulla ei silloin pahemmin ollut mutta tunsin sen hiipivän joten lopetin lääkityksen heti.

 Olin myös vakuuttunut, että iho-ongelmani johtuivat hormonaalisesta ehkäisystä ja sen lopetettuani on myös akne jäänyt pois. Roaccutan-lääke auttoi myös tietysti vaikka en kuuria syönyt loppuun. Pelkäsin aknen palaavan, mutta kun kasvot pysyivät puhtaana ja on edelleenkin niin olen 99% varma hormonaalisen ehkäisyn olleen syy iho-ongelmiini.

No nyt niihin vinkkeihin!

Ihonhoitorutiinit

Monet aknesta kärsivät tietävät sen tuskan, kun kokeilet kaikenmaailman eri tuotteita eikä mikään auta. Itselläni oli sama ongelma kunnes kokeilin Avenen Cleanance tuotteita, joita voi myös huoletta käyttää akne-lääkityksen kanssa samaan aikaan. Avenen Cleanance Cleansing Gel & Cleanance MAT Mattifying Toner oli mulla käytössä jo ennen akne-lääkityksen aloittamista ja on edelleen. Todella tehokkaita, suosittelen!Ennen ihonpuhdistustuotteen käyttöä on tärkeää poistaa ensin meikit iholta esim. puhdistusmaidolla.
Itse levitän puhdistusmaitoa kuiville kasvoille ja pyyhin pois vauvapyyhkeillä.
Jos jättää tämän vaiheen pois, tulee meikkejä vaan hierottua ihoon eikä iho puhdistu kunnolla.

Kosteutus on tärkeää akne-iholle, vaikka rasvaista ihoa ei tekisi mieli kosteuttaakkaan. Jos iho on kuiva, niin se edesauttaa finnien syntymistä. Kaltaiselleni sekaiholle Biothermin Aquasource kosteusvoiteet/geelit on ihan ykkösiä, ne on lemppari vaihe ihonhoidossa! Kosteusvoide kannattaa tietysti valita oman ihotyypin mukaan.  Ihoa kuivattavan akne-lääkityksen aikana kannattaa käyttää Humektan perusvoidetta, joka syväkosteuttaa ihoa tehokkaasti. Sitä kannattaa myös lisätä useita kerroksia illalla aina kun edellinen kerros on imeytynyt.Päivittäisissä ihonhoitorutiineissa ei kannata käyttää liika tuotteita. Meikin poisto, ihon puhdistus, kasvovesi ja kosteutus riittää mainiosti. Jos käyttää liika tuotteita tai liian vahvoja tuotteita voi akneiho siitä ärsyyntyä ja aiheuttaa lisää epäpuhtauksia.

Muu ihonhoito

Kerran viikossa kannattaa käyttää savipohjaista naamiota, se poistaa rasvaisuutta ja ennaltaehkäisee epäpuhtauksien syntymistä.

Mun ehdoton salainen ase on sitruuna, kyllä! Tuorepuristettu sitruunamehu teki ihmeitä aknelleni. Se puhdistaa, kuorii, vaalentaa arpia, rauhoittaa tulehtuneita finnejä ja ehkäisee uusien syntymistä. Kannattaa ehdottomasti kokeilla vaikka ei kärsisikään aknesta. Luomusitruunat ovat tehokkaimpia, joten kannattaa käyttää niitä.1. Leikkaa sitruuna puoliksi ja purista siitä mehua kulhoon tms. lopun sitruunamehun voi sekoittaa veteen ja juoda.
 Kannattaakin, sillä sitruuna tekee hyvää myös sisäisesti.

2. Levitä sitruunamehua puhtaille kasvoille vanulapulla välttäen silmänympärysihoa. 

3. Anna vaikuttaa 15-20 min kasvoilla ja pese pois haalealla vedellä.

4. Kuivaa ja kosteuta iho. Toista sitruunanaamio 1-2 kertaa viikossa.

Sitruunamehu tuntuu aika ilkeältä iholla, mutta ei kannata pelästyä. Säännöllisellä käytöllä tuloksia alkaa tulla nopeasti. Jos sinulla on herkkä iho kannattaa ensin testata sitruunaa vain pienelle alueelle. Akne-lääkityksen aikana sitruunanaamiota ei pitäisi käyttää.

Ihon kuoriminen kerran viikossa on myös tärkeää ja siihen voi käyttää ihan sokeria tai suolaa. Jos käyttää sitruunamehua säännöllisesti, niin muu kuoriminen ei ole välttämätöntä. Akne-lääkityksen aikana ei saisi ihoa myöskään kuoria.

Muita vinkkejä

Veden juonti on todella tärkeää ihon hyvinvoinnin kannalta, joten muista juoda oman painon mukaisesti tarpeeksi vettä! Myös muuhun ruokavalioon kannattaa kiinnittää huomiota.

Kasvopyyhkeen ja tyynyliinan vaihto n. 3 päivän välein. Voi kuulostaa aika tiheältä, mutta itselläni auttoi huomattavasti vähentämään epäpuhtauksia.

Hengittävien meikkien käyttö on tärkeää iholle kuin iholle. Meikit naamassa ei myöskään kannata olla nukkumaanmenoon saakka jos on kotona päivällä. On hyvä myös pitää täysin meikittömiä päiviä mahdollisimman usein.

Ihon ja finnien koskettelua kannattaa välttää, etenkin finnien puristelua! Jos finni on ihan pakko puristaa niin tässä siihen hyväksi toteamani ohjeet :

1. Tee puhtaaseen finniin reikä desinfioidulla neulalla.

2. Purista finniä varovasti, jos siitä alkaa tulla verta lopeta puristaminen.

3. Pyyhi finni puhtaaksi esim. kasvovedellä ja paina finniä hellästi kosteutetulla vanulapulla kunnes se ei enää vuoda.

Näin mahdollisuus finnin tulehtumiseen tai arpeen vähenee huomattavasti.

Onko teillä jotain hyviä vinkkejä ihonhoitoon tai miten olet päässyt aknesta eroon?2 kommenttia:

  1. Hei olipa hyvä postaus! Paljon tuli mulle ainakin uutta tietoa! :-) Akne on mulle tosi vieras juttu mutta monella ystävällä on tai on ollut! :-)

    VastaaPoista